Вивчай німецьку у своєму місті!

Готуємо українське - вчимо німецьку

Готуємо українське - вчимо німецьку

Готуємо українське - вчимо німецьку

Вчите німецьку? Любите готувати? Можна поєднати приємне з корисним!

Метою проекту „Готуємо українське – вчимо німецьку“ є підвищення мотивації до вивчення німецької мови в поєднанні з вдосконаленням Вашого кухарського мистецтва. В проекті можуть брати участь не лише слухачі курсів з мережі Центрів німецької мови, але також усі бажаючі, які вчать німецьку і люблять українські страви.

Дніпро - Банош

Банyш або банош – страва, приготовлена із кукурудзяного борошна, сметани, коров´ячого масла, заправлена шкварками, грибами та бринзою тощо. Поширена в Kарпатському регіоні України.

Слово бануш, банош, балмуш походить від рум. balmos, balmus, що в свою чергу запозичене через болг. балмуш з тур. bulamac („борошняна каша для дітей“), утвореного від bulmak („перемішувати“).

Дніпро - Гречаний суп з грибами

Гречаний суп з грибами – традиційна страва української кухні. Гречка відома кожному українцю з дитинства. Гречаний суп з грибами можна просто і швидко приготувати, і він неймовірно смачний.

Дніпро - Котлети по-київськи

Котлети по-київськи мають дещо загадкову історію, адже існує декілька версій походження цієї страви. Проте, звісно, найпопулярнішою є версія про довгий шлях котлети по-київськи до своєї популярності: від схвалення політиками під час важливих перемовин до вишуканого представлення у найкращих ресторанах Києва і до всенародної любові на домашньому столі кожного українця.

Зараз котлети по-київськи стали однією з кулінарних візитівок України, тому кожний іноземець, який відвідує нашу країну, хоче скуштувати цей цікавий кулінарний шедевр.

Рецепт вареників з вишнями від дніпрян

Вареники — одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою, яку обирають турботливі бабусі, щоб нагодувати свою сім’ю та всіх можливих гостей. Вона достатньо легка у приготуванні, смачна, тому завжди є шанс з’їсти більше, ніж Ви розраховували (будьте обачні!). Нею можна здивувати всіх знайомих та друзів за святковим та щоденним столом, варіюючи склад начинки!

Харків - Борщ

Борщ - це, мабуть, найвідоміший український суп, який по всій Україні готується з буряком, капустою та іншими овочами, але має певні відмінності в кожній родині та в кожному регіоні. Ми пропонуємо Вам харківський варіант. Смачного!

Кропивницький - Млинці

Перші згадки про млинці з’являються у 8 столітті. Вони належать до найдавніших страв. У слов’янській культурі млинці символізують сонце, яке сходить. З давніх часів в Україні існує традиція прощання із зимою наприкінці лютого або на початку березня. Тиждень, який прийнято вважати підготовкою до посту, що розпочинається відразу після нього, називається Масляна. Українські млинці мають різні начинки: м’який сир, мак, м’ясо, філе судака та інші.

Кропивницький - Сочники

Смачний десерт, випічка із здобного тіста з сирною начинкою. "Сочень" - так називали цю випічку раніше. Але з 70-х років замість назви "Сочень", або "Сочні"  вживають назву "Сочники". Традиційно цей смаколик готували перед Різдвом на Святвечір. Сьогодні сочники є одним із повсякденних улюблених десертів українців.

Луцьк - Кисіль

Кисіль є досить густим солодкий напоєм, котрий зазвичай подається на стіл як десерт. Це – одна із найстаріших слов’янських страв, яка є дуже популярною в Україні. У давнину кисіль готували із зерен вівса,на смак він був кислий, тому його підсолоджували медом, ягодами або сухофруктами. Лише на початку ХХ ст. з’явився рецепт киселю на основі картопляного крохмалю, що й досі користується популярністю.

Луцьк - Паска

Паска – український традиційний великодній пиріг – це обрядовий хліб із тисячолітньою історією. Його печуть на передпасхальному  Страсному тижні (як правило, у Чистий четвер), а споживати можна – лише після освячення на Великдень. У різних регіонах України існує чимало різновидів цієї солодкої випічки, яка готується за відмінними рецептами. У нашому відео ми пропонуємо рецепт волинського варіанту паски.

Луцьк - Сирна паска (мандриця)

Сирна паска, яку печуть у багатьох регіонах України та інколи ще називають мандрицею, є різновидом традиційної паски і невід’ємною складовою великоднього кошика, який рано-вранці у пасхальну неділю беруть до церкви для освячення. Ця солодка обрядова страва смакує просто божественно! У нашому відео ми пропонуємо Вам її традиційний рецепт.

Львівський медовий пиріг

Медівник – це смак дитинства. Це пиріг, який печеться на основі меду та борошна. Майже кожна господиня пекла його до Нового року, Різдва, Великодня. Його аромат заповнював усю домівку запахом спецій та медової випічки. Він не тільки смачний, його легко приготувати та й інгредієнти завжди є під рукою.

Український борщ з Миколаєва

Борщ є традиційною українською стравою зі столового буряку, що виступає не лише у ролі першої чи проміжної, а, насамперед, у ролі основної страви. Справжній борщ мусить містити таку кількість овочів, щоб у ньому могла стояти столова ложка.  

Миколаїв готує печеню в горщиках

Страви у горщиках не лише смачні, а й надзвичайно корисні. Їжа, приготована у такий спосіб, зберігає усі поживні речовини. Готувати можна без масла, що дуже важливо для тих, хто дотримується дієти. Найпопулярнішою стравою, яку готують у горщиках, залишається печеня. Це м'ясо (рідше риба і гриби), запечене з овочами.

Одеські деруни

Деруни – це українська страва з картоплі. Для приготування цієї страви окрім картоплі необхідні такі компоненти, як цибуля, рослинна олія, борошно, яйця, сіль.  Овочева маса обсмажується на пательні. Може бути як основною стравою, так і гарніром. Страву їдять до сніданку, обіду та на вечерю. Традиційно додають сметану.

Одеса - Форшмак

Форшмак - традиційна одеська закуска, дуже ситна і смачна. Форшмак використовують як намазки на хліб. Також ним наповнюють тарталетки.

Одеські галушки

Галушки — це швидка і легка у приготуванні страва з вареного тіста з додаванням картоплі. Основними інгредієнтами є борошно, картопля, яйця. Тісто нарізають у формі квадратів і варять до готовності. Перед тим як подати до столу, галушки обсмажують на сковороді з розігрітим маслом і подають зі сметаною.

Одеса готує Кутю

Кутя́ — відварені у воді зерна пшениці з медом, горіхами, маком та родзинками – ці інгредієнти символізують надію, успіх і щастя. В Україні ця страва існує з язичницьких часів. Сьогодні Кутя – це традиційна страва на Новий рік та Різдво.

Одеса - Одеський вітрильник

Коли у одеситів немає часу на хитромудре готування, вони створюють дуже смачну вечерю зі звичайних і простих продуктів: картоплі та бекону. Зустрічаємо апетитний Одеський вітрильник.

Одеса - Сирники

Сирники - страва української, білоруської, російської та молдавської кухонь у вигляді оладок, смажених коржиків із сиру, змішаного з борошном і яйцями. Зазвичай сирники смажать на олії. Для одеських сирників типово додавати в сир родзинки та подрібнену курагу.

Одеса готує сирники

Сирники – це українська страва, котру готують з сиру, яєць, цукру та борошна. Інгредієнти ретельно перемішуються, формуються  млинці та обсмажуються. Сирники подаються до столу переважно до сніданку. Додають мед, сметану, варення.

Запорізькі налисники

Нали́сники — традиційна страва української кухні, тонкі млинці, в які загортають начинку з сиру. Млинці для налисників виготовляють з прісного яєчного рідкого тіста на гарячій пательні. Налисники зазвичай начиняють домашнім сиром, варенням, грибами, м'ясом, ягодами, родзинками тощо. Подають зі сметаною чи закусками.

Вінницькі крученики

Круче́ники, або завива́нці — українська смажена страва, переважно з овочів (рідше з крупів, грибів тощо), туго обгорнених тонким шаром м'яса або риби. Тоненькі шматочки відбитого м'яса з начинкою з грибів, відварених круп, капусти, цибулі чи сиру, скручені в трубочку та скріплені за допомогою нитки чи дерев'яної шпажки, обсмажені на смальці чи вершковому маслі, потім тушковані в соусі. Готується у фаршированому або шпигованому вигляді.

Ужгород - Голубці

Голубці – це ще одна смачна страва української кухні. Готуються вони з листя капусти, м’яса та рису. Найважче загорнути начинку у капустяний лист. Здебільшого голубці варять на вихідних, коли є більше часу для цього. На заході України голубці – це також обов’язкова страва на весіллях. Зазвичай кажуть, принесли голубці, то пора гостям вже і додому збиратися.

Ужгород - Сирники

На заході України теж полюбляють сирники. Солодку страву з домашнього сиру, яєць та муки залюбки їдять дорослі та діти. У кожної сім’ї є свої особливі рецепти приготування ідеальних сирників. Ми відкриємо Вам свої секрети цієї страви.

Sing-Challenge

Sing-Challenge

Українські пісні можуть бути перекладені і заспівані німецькою мовою.
Доказом цьому є пісня про Волинь. Приєднуйтеся! Перекладіть
українську пісню німецькою мовою, або ж знайдіть її переклад,
заспівайте і зніміть це на відео та опублікуйте на Вашій фейсбук-
сторінці!

Sing-Challenge з Дніпра

Центр німецької мови у м. Дніпро радіє можливості взяти участь у проекті, що був ініційований Центром німецької мови у м. Луцьк. Ми обрали дуже відому українську пісню. Нам не потрібно вказувати її назву, адже ви впізнаєте цю мелодію з першої ж ноти. Всі жіночі ролі зіграли викладачки нашого Центру, чоловічі ролі - слухачі наших курсів. Переклад тексту пісні належить нашому центру. Ми передаємо челлендж усім Центрам, які бажають взяти участь у цьому проекті, та з нетерпінням чекаємо на відео!

Sing-Challenge з Кропивницького

Оскільки проект ведеться німецькою мовою, перемкніть, будь ласка, мову для ознайомлення зі зверненням авторів проекту.

Sing-Challenge від Луцька

Оскільки проект ведеться німецькою мовою, перемкніть, будь ласка, мову для ознайомлення зі зверненням авторів проекту.

Sing-Challenge від Миколаєва

Наш Центр німецької мови Партнер Ґете-Інституту в Миколаєві взяв участь у співочому челленджі ( Sing-Challenge) та передає його іншим нашим партнерам - центрам німецької мови (SLZ)

Sing-Challenge від Запоріжжя

Наразі очікується відповідь від Запоріжжя.

Sing-Challenge від Чернівців

Наразі очікується відповідь від Чернівців.

Інші проекти

Конкурс "Казково!"

Змагання '"Казково!"

Чи мертві байки? Зовсім ні! Інтерес до цього типу тексту, де тварини або предмети володіють людськими властивостями, а також на конкретних прикладах формулюється мораль, набирає все більшого значення і змушує замислитися.
Як відомо, байки мають типову структуру:

  1. Вступ (початкова ситуація), де зображені головні герої (переважно тварини, предмети чи казкові істоти).
  2. Діалог між головними героями та їх дії, де відображаються їх властивості.
  3. Мораль.

Маєте бажання випробувати свою креативнісь  і дати розігратися уяві?
Напишіть власну сучасну байку (можливо. з актуальних питань сьогодення) та надішліть текст на charkiw@slz.org.ua до 31 березня 2021 року. Ваші байки будуть опубліковані на Facebook-сторінці SLZ Харків та на SLZ-порталі Goethe-Institut Ukraine. Журі визначить найкращі байки, чиї автори будуть нагороджені.
 
Хай живе байка!

Миколаїв - Продукти вашого регіону

Ми раді представити Вам проект «Продукти вашого регіону». Метою проекту є знайомство із суспільним виробництвом нашого регіону, та підвищенням мотивації до вивчення німецької мови учасниками курсу.

Задання є неважким, тому у проекті можуть взяти участь всі слухачі курсів, які володіють німецькою мовою на рівні А2-С1.

Під керівництвом викладача вони обирають виробника свого регіону, чию продукцію вони залюбки хотіли б презентувати.

Учасники виконують пошукову роботу і представляють свій проект у вигляді презентації, яка включає наступні пункти:

-історію підприємства;

-локації, відділи та задачі;

-кількість працівників;

-продукція (продукти харчування/текстиль/меблі ітд.) і причини її успіху;

-презентація продукту.

Сьогодні ми передаємо челлендж нашим колегам з Мелітополя, Кропивницького та Вінниці.

Будемо раді Вашому рішенню приєднатися та взяти участь у проекті!

Також виражаємо сердечну подяку броварні «Генріх Шульц» за співпрацю.

Музика: “Tanz mit mir”- Faun

Продукти з вашого регіону - Вінниця

Шановні колеги,
ми дуже раді долучитися до проекту, ініційованого Центром німецької мови у м. Миколаїв, і хотіли б представити Вам відео „Продукти з нашого регіону“ про садівничу компанію „Аграна Фрут Лука“ у Вінницькій області – частину міжнародної групи Аграна та одне з найкращих садівничих підприємств в Україні, яке співпрацює з міжнародними партнерами з Німеччини та Австрії. Під час інтерв’ю генеральний директор д-р Євген Чепернатий розповідає про основні фактори успіху свого підприємства, яке виступає за якість та ефективність.